MATEMATİK BAŞARISI İÇİN 10 İPUCU

MATEMATİK BAŞARISI İÇİN 10 İPUCU

10.11.2019 293

Birçoköğrenci,matematiktebaşarılıolmanın,doğuştangelenbirbeceriolduğunudüşünür, öğrenilebileceğine inanmak istemez. Ancak gerçek şu ki doğru stratejiler uygulanırsa matematikte herkes başarılıolabilir. Sevgiliögrencileraşağıdasiziniçinipuçlarıverilecektir.Unutmayınkibuipuçlarınıkararlılıkla yaparsanızkendinizimatematiksorularınıçözerkengörebilirsiniz.Soruyuçözdüğünüzdeki ''yaşasınçözdüm''deyişlerinizaklınızagelsin:)

 1-  EV ÖDEVİ VE SÜREKLİTEKRAR

Sizeverilenevödevleriniyapın,işinkolayınakaçmakiçinalternatiflerüretmeyin.Bu,öğrencilerin sınıftaöğretilenkavramlarıuygulayıp,pratikyapmalarınısağlayanenetkinyoldurziratekrarve pratikyoksaunutulmayakonuunutulmayamahkumolacaktır.

 

2-  DERSİKAÇIRMAMA

Matematik dersi hızlı ve üstüste yığmalı bir yapıya sahiptir ve devamsızlıkları cezalandırır. Bunun için öncelik gerektirmiyorsa matematik dersini ders zamanında öğrenmeye ve devamsızlık yapmamaya gayret edin.

 

3-  ARKADAŞORTAMI

Öğrenim sürecinize ortak olacak arkadaş(lar) seçin: Hepimizin belli nedenlerden dolayı anlamadığıveyakaçırdığıbölümlerolabilirderstebudurumdasizeöğretmendışındakonuyu tekraranlatacakbirilerineihtiyaçduyarsınız.Sizebuzamanlariçindersnotlarınıveripkısaca anlatabilecekveödevleriverebilecekarkadaşlaredinin.Budurum,gelişmekiçin,olumluilişkiler kurmanıngerekliolduğugerçekdünyadaiyibiruygulamadır.Sonrakisınıflariçindebirçalışma

 

grubu oluşturmuş olmak iyi bir fikirdir. (Arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim)

 

4-ÖĞRETMENLERLE İLETİŞİM

Öğretmenler ile iyi ilişkiler kurun: Matematik dersi ile ilgilendiğinizi dersi takip ettiğinizi fark edenöğretmenilediyaloğunuzdahaverimliolacakvebaşarınızınartmasınakatkısağlayacaktır. Ebeveynlerdekendileriniveligörüşmesaatlerindeyâdaokultoplantılarındatanıtmalıdır.

Öğretmenler, dersi önemsediğini gösteren öğrencilere doğal olarak daha yakınlık duyarlar. Unutmayınkiöğretmenlerinizsizingeleceğiniziçinuğraşıyorlar.Sizdekendigeleceğiniziiyiyerlere taşıyın.

 

5-    HATALARDAN DERSÇİKARMAK

Hatalarınızı analiz edin ve anlayın: Öğrenciler, ödev yâda testte yaptıkları bir hatayı geçip, devam etme isteğinde olurlar. Ancak hataları düzeltmek ve nedenini anlamak önemlidir, aksi halde bu hatalar tekrar edecektir. Bir hatanın arkasındaki düşünceyi anlamak için, zaman ayırın ve bunu nasıl doğru yapacağınızı öğrenin. Hatanızın nedenini anlamadıysanız, öğretmeninize danışın.

Sonraki sınıflar için, hataların neden oluştuğuna dair bir hata defteri tutmak faydalı olabilir. (32 ≠ 6 , 32 =3×3=9 vb...gibi)

 

6-  YARDIMİSTEYİN

Birşeylerinzorolduğunu,içindençıkamayacağınızıfarkettiğinizan,buanlamadığınızyerler birikmedenyardımarayın.Öğretmenlerinizekstrayardımtalebinizemutlakacevapverecektir.

 

7-  MATEMATİK SORULARLAÖĞRENİLİR

Sorular öğrenmemiz için birer araçtır. Eğer sorunuz varsa, sorun. Bu sayede başka arkadaşlarınızındasormakistediğisoruyusormuşolursunuzbelkide.Faydalısorularsormak,bir ömürboyusürervebunudeneyimleyeceğinizeniyiyerokuldur.İyibiröğretmensizematematik becerisikazandıracaktümsorularasaygıgösterecektir.

 

8-  HIZLIDÜŞÜN

Temel matematik becerileri esastır: Hızlıca cevap verin!!!

 

6×7 kaçtır? Çarpım tablosu, matematik problemlerinin çoğunun temelini oluşturmaktadır. Ezbersizeğitimeevetamaenazındanburefleksingelişmesiilerimatematikuygulamalarında sizehızkazandıracaktır.(Günümüzdelisematematikdüzeyindebileçarpımtablosunubilmeyen bnlerceöğrencimevcuttur.Bunusizdefarketmişsinizdir)

 

9-    PROBLEM ÇÖZMEYİSEVİN

Cebirehakimolunbumatematikeğitimiiçintemeldir.Problemçözme,grafikyorumlama, çıkarımdabulunmagibibecerilerikazanmanızıkolaylaştıracaktır.

 

10-   MERAK ET VESORGULA

Birişlemyaptığınızdanedenyaptığınızısormalısınız.İşlemiyapmayıbilmekyeterlideğildirasıl önemliolancevabınneanlamageldiğinibilmektir.

 

Bu öneriler aslında birçok kişi tarafından bilinen ve oldukça basit çözümler. Yapabileceğiniz en kötü şey pes etmek, PES ETME VE BAŞAR. Vazgeçmek ve ya işin kolayına kaçıp kuru kuruya ezberlemeye çalışmaktır matematikte. Matematik ezberi değil sorgulamayı,mantığını anlamayı sever.

 

Matematikileilgilibirmeslekyapınyadayapmayın,matematikbilmekiyihissettirirbunu unutmayın.

 

Kaynak: Gülsüm AKBAŞ