10 KASIM

10 KASIM

10.11.2019 276

On Kasım ... Belki de On'suz geçen 81. Kasım demeliyim. Fakat yine de bilmeliyim; her 10 Kasım'da Mustafa Kemal 'in yeniden doğduğunu ...

 

      Ahmet Naç bir konuşmasında "Ord. Prof. Dr. Sadi Irmak 'ın 'Atatürk'ten Anılar ' adlı kitabına değinerek şunları söyler : " Behçet Kemal Çağlar 'ı bilirsiniz. Mustafa Kemal 'in özellikleri ile ilgili şiirler yazar. Behçet Kemal de aslında bizim düstüğümüz hataya düşer ve der ki: 'Atatürk şöyle bir lider, şöyle bir askeri deha' der. Mustafa Kemal de Behçet Kemal 'in yazdığı şiiri eline alır o şiire bakar ve der ki 'Behçet olmamış; benim en önemli kişiliğim ,benim asıl kisiliğim ögretmenligimdir .' der. İşte bu adam ... Dünyanın görüp göreceği en büyük liderlerden biriyken o yönlerine değinmeden kendisi için bunu söyler. Bence en büyüğü, en başarılısı, en karizmatiğidir  ve gerçek bir askerî dehâdır. " 

 

     Atatürk sahiden de öylesi bir liderken yıllar öncesinden der ki : "Benim ögretmenligim ..." 

 

      Yine aynı konuşmasında Ahmet Naç: "Bir gece Çanakkale'de çadırının içinde, cehennemin ortasında çizdiği  şablonu 13 yıl sonra kara tahtada uygulayabilendir o. Savaşlar bitmişken ,cepheden cepheye koşturmalar bitmişken , artık rahata ermişken durup dinleneyim, nefes alayım diye düşünmez. Kara tahtanın başına geçerek halkını bilgilendirmeye çalışır. Öğretmenlik yapar. Onun asıl kişiliği öğretmenliğidir. Halkını eğitmeye calışmasıdır. " der. 

 

     Sadece dört sene içerisinde asla unutulmaz zaferlere imza atmışken bunları da düşünmesi muazzamdır.

 

     Bir gece karanlığında pusulası bile bozuk bir gemiye binip sonra karaya çıkıp kongrelerle yorgun ve üzgün bir halka cesaret verip  işgale karşı mücadele başlatıp Cumhuriyet ve demokrasinin kilometre taşı olan bir meclis kurup  sonra dünyada eşi benzeri görülmemiş bir zaferi, diplomatik ve ekonomik bir zafer ile  perçinleyip bir iktisat kongresi yapıp  bir de üzerine Cumhuriyet kurmuşken ... Üstelik bunları dört yıl gibi kısa bir sürede başarmışken ... Bütün bunlar varken kendisi en çok öğretmenliğini önemser.

 

      Der ki : " Benim öğretmenliğim ..."

 

      Biz bütün bunları anlayabildik mi peki ? 

 

      Bir sözü vardır onun : "Beni görmek  demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir;  benim fikirlerimi, duygularımı anlıyorsanız bu kâfidir." der. Onu sahiden anlayarak görebiliyor muyuz ? 

 

     Onun kurduğu Cumhuriyet'in bir öğretmeni olarak onu anmaya ,anlamaya , anlatmaya devam edeceğim. Ve bu doğrultuda sizlere Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Emine KOÇAK olarak ben ;öğrencilerimle yaptığım panomu sunuyorum.  Ruhun şad olsun Atam ... Sevgi ,özlem ve minnetle ...

 

 

 *Sadi Irmak , Atatürk'ten Anılar 

 *Ahmet Naç, "Sen Atatürksün, Senin Elin Kanar mı ? " Tedx Konuşması.

10-11-201910-11-2019